top of page

 LET OP! wegens kraamverlof ben ik tijdelijk gesloten. Kraamzorg is weer te boeken vanaf een uitgerekende datum na februari 2023.  

KRAAMZORG

Wat is de kraamtijd? ​

De kraamtijd beslaat een periode van zes weken en de kraamweek zijn de eerste acht tot tien dagen na de geboorte van je kindje. In deze week is het waardevol om tijd en ruimte te hebben om deze levensgebeurtenis  in alle rust te kunnen verwerken. Om het lijf te helpen herstellen en de geboorte een plek te geven. Om te wennen aan je nieuwe rol en verantwoordelijkheid en de verandering binnen het gezin te integreren. Om alle liefde en aandacht te richten op je kind, maar ook op elkaar en jezelf.

Hoe ziet kraamzorg van IBOE er uit? 

Ik schep met warme handen de voorwaarden om te kunnen helen en landen en heb hierbij aandacht voor alle facetten van het helingsproces. Ik steek mijn handen uit de mouwen en mijn zorg zal voelbaar zijn, maar vanuit rust en op de achtergrond. 

Een kraamweek staat bol van uiteenlopende gevoelens en ik zal jullie helpen wat orde te scheppen in deze blijde chaos. Een geboorte geeft vreugde, maar in de meeste gevallen ook ingewikkelder gevoelens. Een huilend kind kan honger hebben, maar moet misschien ook de geboorte verwerken. Een opgeruimd huis is hygiënisch, maar geeft ook ruimte. Een kom soep is voedzaam, maar geeft ook troost. 

De zorg die ik verleen is gebaseerd op medische kennis en heeft respect voor de landelijke zorg protocollen. Deze basis verdiep en verbreed ik (indien gewenst) door gebruik te maken van draagdoeken, massage, voeding, warmte en wikkelen. Wat wenselijk is verschilt per huishouden, mijn uitgangspunt is jouw levensbeeld en jouw levenshouding: ik ben er om jou te dienen op een manier die jou past. 

Hoe ziet een kraamzorg traject eruit? 

KENNISMAKING / INTAKE 

De kraamzorg begint met een kennismakingsgesprek bij jou thuis: zo ontmoeten we elkaar en kunnen we op elkaar afstemmen. Er is ruimte voor het stellen van vragen en we stellen het aantal uren zorg vast. Gedurende de  zwangerschap kun je altijd telefonisch bij mij terecht. 

VERVOLG INTAKE 

Een vervolggesprek volgt met 32 weken. We bekijken of het aantal zorguren nog klopt met het verloop van de zwangerschap en of je alles in huis hebt voor de kraamtijd. ​

THUISBEVALLING 

Je bericht mij bij aanvang van de bevalling. Tijdens de laatste fase van de geboorte belt de verloskundige mij voor assistentie. Ik draag zorg voor een warme en veilige geboorte-omgeving en een rustig landen daarna. 

ZIEKENHUISBEVALLING

Je bericht mij bij vertrek naar het ziekenhuis en belt mij wanneer het kindje geboren is. Afhankelijk van tijdstip en zorgbehoefte, begint de kraamweek bij thuiskomst uit het ziekenhuis of de volgende dag. 

KRAAMWEEK

De kraamzorg duurt minimaal 24, gemiddeld 49 en maximaal 80 uur en wordt verdeeld over minimaal acht en maximaal tien dagen zorg. Na een thuisbevalling gaan de kraamuren in binnen twee uur na de geboorte van de placenta. Na een ziekenhuisbevalling gaan de kraamuren in vanaf de eerste dag dat ik bij jullie ben, (per dag dat jullie in het ziekenhuis verblijven, worden er zes uur in mindering gebracht). 

Wat zijn de tarieven? ​

De kraamzorg wordt vergoed door de verzekering. Heb je enkel een basispakket, dan betaal je vaak een eigen bijdrage van 4,50 per uur. Heb je een aanvullende verzekering, dan vergoeden zij soms deze eigen bijdrage. Controleer goed bij je zorgverzekeraar welke polis (resitutie of natura) je hebt en of zij volledig de zorg vergoeden van een zelfstandig werkende kraamverzorgende. 

 

bottom of page