top of page

WIE IK BEN EN WAT GEBOORTE

VOOR MIJ BETEKENT

20210628_133746_edited.jpg

Ik ben Jet, queer doula en holistisch kraamverzorgende.

Ik woon samen met Sofia, mijn lief, in Amsterdam. Wij delen het co-ouderschap voor onze dochter Sela met haar vader Sahin. 

Zwangerschap, geboorte, ouderschap en opvoeding fascineren mij sinds kindsbeen. De scriptie die ik schreef voor mijn studie Literatuurwetenschappen ging over genderrolpatronen in jeugdliteratuur. De eerste stappen op het geboortepad deed ik tijdens mijn eerste jaar als vroedkundestudent. Embryologie, fysiologie en anatomie vervulden me met ontzag voor de natuur: de ingenieuze en betoverende manier waarop alle elementen met elkaar verweven zijn, vind ik adembenemend.

In het verloskundig veld overschaduwde voor mij het zorgdragen voor de veiligheid het zorgdragen voor het welzijn. Ik wilde controles en curves wat meer los kunnen laten en me verder verdiepen in de periode na de geboorte - koos voor allerhande verdiepende cursussen en opleidingen en vond mijn roeping als kraamverzorgende en doula. Betoverd als ik ben door het ouderschap, brengt iedere begeleiding van een nieuw gezin mij een nieuwe levensles. Ik breng warmte en weten mee, maar krijg er iedere keer weer zo enorm veel wijsheid voor terug. En vooral een diep besef dat er niet een manier is om het juist te doen. 

In het geboortelandschap is veel hetero-normatief: taalgebruik, beeldmateriaal en kennisdeling spitst zich toe op een twee-ouder, binair, hetero-gezin. Er is op zijn best summiere ruimte voor en representatie van queer of trans ouders en regenbooggezinnen. Dit is een gemis, vinden ook veel hetero-gezinnen die ik begeleid. Ik hoop in mijn werk een steentje bij te kunnen dragen door te handelen vanuit een diepe overtuiging dat ouderschap vele vormen aan kan nemen en dat het rijkdom oplevert om rigide hokjes te durven loslaten en onszelf te voeden met verscheidenheid. 

In mijn begeleiding benader ik ieder mens met aandacht en respect voor hun eigenheid. Ik luister met liefde en strek mijn handen uit naar alle gezinsvormen, identiteiten, levensvisies en voorkeuren.

 

 Mijn missie is om zwangere, barende en pasgeboren ouders  het vertrouwen in hun lichaam en zijn te doen hervinden en ze  te  koesteren waar dat nodig is. 

Opleidingen

2021: Natuurlijke Kraamzorg Basis, Natuurlijke Kraamzorg - heden

2019: Kraamverzorgende jaaropleiding, ROC van Amsterdam - afgerond

2017: Postpartum doula & Placenta encapsulation specialist, IPPA - afgerond

2017: Doula training II, JJ Doula Birth Support Amsterdam - afgerond

2016: Doula training I, JJ Doula Birth Support Amsterdam – afgerond

2016: Goddess Dance Teacher Training I, Kaouthar Darmoni – afgerond

2016: Draagconsulent I, Instituut voor Hechting - afgerond

2016: Childbirth Educator, HypnoBirthing Nederland – afgerond

2016: Vroedkunde, Artesis Plantijn Antwerpen -niet afgerond

 

Workshops en lezingen

2019: Wikkelen in de Kraamtijd, online training bij Indewikkels

2017: Belly Bind & Mama Ceremonie, Gentle Beginnings, Heerlen

2017: Zwangerschapsmassage, Embracing Birth, Amsterdam

2017: Rebozo Workshop, VFvD en Mirjam de Keizer, Antwerpen

2017: Lotus geboorte, De Geboortereis, Amsterdam

2016: Natuurlijke vruchtbaarheid en cyclus, NFP, Antwerpen 

2016: Spinning Babies Conference, Birthsupport NL

Voor mijn werkzaamheden als kraamverzorgende volg ik jaarlijks meerdere bijscholingen (o.a. EHBO, assisteren van de verloskundige, preventie). 

  

bottom of page