top of page
  • Jet van Groningen

D R A G E N

Bijgewerkt op: 11 mei 2020


Hoe zou het voelen om de overgang te maken van baarmoeder naar wijdse wereld? ​

​​

De wereld waarin we ontstaan is gevuld met zoetzilt water dat schokken en geluiden absorbeert, de enige stemmen zijn gedempt en van je ouders, de temperatuur is warm en constant, voeding wordt ongevraagd en op het juiste moment aangevoerd, je kan vrijelijk urineren zonder dat het brandt tegen je billen in een klamme luier. In de nieuwe wereld kun je niet spreken, maar je moet wel vragen om voeding en verschoning na ontlasting - je lijfje verliest gauw warmte, maar de omgeving is wispelturig en eist een telkens andere hoeveelheid aan kledinglagen - er is een continue stroom aan indrukken waar je niet van weg kunt lopen, je ogen en je oren wijder geopend dan ooit tevoren. ​

FOTO: fotograaf / man / meisje bij mij onbekend ​

Door het dragen absorbeer je al deze onbekende indrukken en breng je de vertrouwde contouren, geuren en geluiden van jouw eigen lichaam dichterbij. Een dragende ouder kan de signalen van het kind eerder aanvoelen en stimuleert daarmee een gezonde hechting, een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen; het kind voelt zich geliefd enervaart geen stress doordat deze direct respons krijgt op de zorgvraag. Maar er zijn meer voordelen dan het bieden van een veilige basis: de kikkerhouding met een bol ruggetje is een ergonomische houding die zowel steun als vrijheid voor de ontwikkeling biedt: motoriek en evenwicht worden gestimuleerd door wieging van jouw lichaam. Ook biedt de verticale houding verlichting bij reflux en werkt het krampstillend.

Fijn dus voor de kleine, maar hoe staat het met jou? Als ouder kan het idee dat je kind jouw continue aanwezigheid nodig heeft, benauwend voelen en dat is helemaal niet zo vreemd: het is tenslotte een invasie van je privesfeer die je nooit eerder zointens ervaren hebt. Daarom toch nog wat voordelen voor de dragende partij op een rij: je hebt je handen vrij, je hoeft de kleine niet telkens in- en uit zijn kribbe te tillen, je reist makkelijker in ov of door de natuur, kinderen vallen snel in slaap en je hoeft het minder actief te troosten, knuffelen en vermaken: het dragen fungeert als aandacht in zichzelf.

Veelgestelde vragen:

Ontzeg ik mijn kind iets door het niet te dragen?

Nee. Zoveel ouders, zoveel kinderen, zoveel beste manieren. De tekst hierboven is bedoeld om je in te kunnen leven in de overgang die een kind doormaakt - en hoe dragen bij kan dragen aan het versoepelen hiervan. Echter, het belangrijkste is dat je kind zich geliefd en gehoord voelt - dat kan op zoveel meer manieren dan het dragen in een doek. Denk bijvoorbeeld aan knuffelen, voeden, baden en masseren.

Zal mijn kind later leren lopen of minder interesse hebben in de wereld, wanneer het gedragen wordt?

Nee. Wanneer je je kind dichtbij je draagt, leert het vanuit een vertrouwde plaats naar de wereld om zich heen kijken: zich veilig wanend is de buitenwereld niet eng maar spannend. Kinderen die veel gedragen worden geven vaak rond dezelfde tijd, en soms zelfs eerder, aan dat ze de wereld willen ontdekken. Ze zullen hun handjes loswurmen, meer bewegingsvrijheid willen om hoofd en nek te draaien en uiteindelijk aangeven dat ze eruit willen om te kruipen of wandelen.

Zal mijn kind verwend worden, wanneer het gedragen wordt?

Het is niet zo gek dat het idee kan ontstaan dat een kind verwend wordt: ‘het leert niet dat het soms moet wachten’. Realitycheck: een pasgeboren baby kan vaak ook niet lang wachten. Het heeft de melk, de warmte, de aandacht gewoon nodig. Ze worden hulpeloos geboren, en kunnen zonder de natuurlijke habitat van het lijf van hun verzorger niet overleven. Een baby die gedragen wordt heeft zijn ouder dichtbij, die dientengevolge elk signaal van haar kind in het eerste stadium oppikt en deze kan vervullen. Het kind hoeft minder heftig en minder lang te huilen om zich verstaanbaar te maken. Kinderen die veel gedragen worden, als baby maar ook later, worden enkel gevoed in hun basisbehoeften - en daarnaast is er ruimte om grenzen te stellen en om datgene ontzeggen waar geen nood aan is.


14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page