top of page
  • Jet van Groningen

FIRST FORTY DAYS


Een van de vrouwen die ik in Antwerpen voorbereidde op haar geboorte, schreef mij laatst een prachtige mail. Waarin ze met warme woorden refereerde aan mijn begeleiding, maar ook aangaf dat ze zich enorm onvoorbereid voelde op de intensieve periode van het nieuwe moederschap. Nu denk ik dat je je op de grootste levenstransities nooit helemaal voor kunt bereiden - je weet tenslotte in de hitte van de strijd en de diepte van het dal pas hoe het echt voelt en wat je echt nodig hebt om je gesterkt en gesteund te voelen. En toch sneden haar woorden voor mij wel hout: bewustwording betekent tenslotte ook dat je je ergens in verdiept. En verdieping kan licht schijnen op de schoonheid zowel als de makken die in het vizier liggen.

Een teken voor mij om me diepgaander in te lezen op de postnatale periode - hieronder mijn favoriete boek: the first forty days | the essential art of nourishing the new mother, van Heng Ou. Woorden en beelden die een inspirerend kunstwerk maken van de eerste periode na de geboorte, maar ook de tranen en de rauwe rand niet schuwen. Zestig kleurrijke recepten, een serie kruiden die de melkproductie een duwtje geven - maar ook tips om een weg te vinden in beren op de postpartumweg en manieren om de 'rite de passage' van het nieuwe moederschap te eren.

Enige mindere punt voor mij: dat de focus, zoals haast ieder geboorteboek, ligt op een cisvrouw/moeder en nauwelijks ruimte laat voor andere ouderschapsidentiteiten. Wederom te weinig oog, respect en belangstelling voor het hele spectrum. Jammer, want voor de rest steelt het boek mijn geboortehart.


33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page