top of page
  • Jet van Groningen

ABSTINENTIE // seks met gelijke sekse


Vanessa & Mel Roy - twee vrouwen, twee kinderen, een gezin - beeld van ergobaby.com

"U doet nog altijd aan geheelonthouding"

Een uitgestreken gezicht ontmoette mijn opgetrokken wenkbrauwen. Sorry?

"Abstinentie, geen seksueel contact?"

"Ja, wat het betekent weet ik, maar ik begrijp niet waar u dat vandaan haalt?"

De arts krabde zich op zijn hoofd. Blijkbaar had zijn collega mijn woorden van vorige keer 'verkeerd begrepen'. Die andere arts had mij gevraagd of ik plannen had om zwanger te worden (het medicijn dat ik toen voorgeschreven kreeg zou kunnen interferen met een normaal zwangerschapsverloop) - ik heb geantwoord dat ik niet spontaan zwanger kon worden omdat ik een relatie had met een vrouw. Benieuwd wat ze opgeschreven zou hebben als ik haar op dat moment uit de doeken had gedaan hoe de mindblowing seks die ik heb met mijn lief eruit ziet - verre van abstinentie in ieder geval.

Ik geef haar het voordeel van de twijfel en schrijf dit incident toe aan haar onoplettendheid, verslechterd gehoor of wellicht zelfs ongemak. Maar raar vind ik het wel, en vervelend. Er zijn nog altijd zoveel momenten dat ik het gevoel heb in een bepaald hok geplaatst te worden als mensen horen dat ik een vriendin heb. Een hok met een mening die ik in veel gevallen liever niet hoor, ook niet als het hun trots betreft over hun eigen openmindedness. Er zijn nog zoveel momenten ook dat ik mijn mond bij voorbaat hou, omdat ik geen zin heb in de blik in iemands ogen die me vertelt 'dat ze me nu kunnen plaatsen'. Er zijn nog zoveel momenten dat ik me uberhaupt te onveilig of onbegrepen voel om het alleen al in het midden te laten.

Er is nog zoveel ongemak en gebrek aan kennis rondom bi- of homoseksualiteit en ik kan miljarden dingen noemen die hieraan bijdragen. Nooit had een personage in mijn geliefde kinderboeken twee moeders of vaders. Nooit werd een tiener in een meeslepende film verward door iemand van eigen of onbestempeld gender (of het was er direct het uitgeholde hoofdthema van). Nooit zag ik mannen en mannen of vrouwen en vrouwen hand in hand als vanzelfsprekend koppel in een reclamefilm. Nooit is het de norm, terwijl er toch echt een aanzienlijk deel is van de bevolking dat seks heeft met of zich aangetrokken voelt tot de eigen sekse (onderaan pagina link naar interessant stuk van COCRotterdam).

Daarom verbaasde het me niets dat de campagne met twee zoenende mannen van SuitSupply zo'n ophef veroorzaakte. Langs de kant van de homofoob omdat deze er ongemakkelijk van wordt, langs de kant van de niet-homofoob omdat SuitSupply de hemel in geprezen wordt. SuitSupply die eerder nog seksistische campagnes de wereld in blies, SuitSupply die dit zou aanwenden uit commercieel oogpunt. En toch juicht mijn hart elke keer in stilzwijgend wanneer ik een van de reclameborden passeer: omdat ik denk dat deze kleine, scheve stappen (helaas) misschien wel meer uithalen bij groter publiek dan het noeste werk van LHBT-activisten. Juichend omdat ik weet dat het scheef en vermoedelijk zelfs onoprecht is, maar juichend omdat ik hoop dat ik mijn zoon of dochter (of toch verdorie in elk geval hun kinderen) kan voorlezen uit boeken met homoseksuele jongens in de hoofdrol, paardrijvakanties kan uitzoeken uit folders waar kinderen weggebracht worden door hun twee moeders, hun blikken kan wegleiden van seksscenes tussen mensen van allerhande seksen en genderidentiteiten.

Blijven dromen. En soms een beetje in handen knijpen dat vrouwen met luide en analytische stem, zoals mijn vriendin Meredith Greer, haar gedachten laat gaan hierover om dingen op te merken die verder gaan dan mijn emotionele en subjectieve en niet-tot-in-de-diepte-geinformeerde blik.

LINKS:

* artikel COC Rotterdam: http://www.cocrotterdam.nl/media/pdf/1506Biseksualiteit-%5BMOV-6497303-1.0%5D.pdf

* artikel Meredith Greer: https://www.hpdetijd.nl/2018-03-10/suitsupply-tongzoen-zonder-cynisme/

* website Roy Family (foto): http://www.mommy-squared.com


61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page